esmaspäev, detsember 07, 2020

Maksepuhkuste välimääraja, 2. osa - kiirlaenud

Eelmisel nädalal sai alustatud maksepuhkuste detailset ülevaadet. Jätkame siis kiirlaenupakkujatega. Siia nimekirja panin credit.ee, inbank, kreditex, omaraha ja bestcredit.
omaraha - Omaraha on hetkel koroonakriisi tõttu sisse viinud teatud soodustused, kaotanud ära portaalitasu jne. Nad ise reklaamivad seda kõike niimoodi: "1. Kui oled laenumaksete tasumisega juba hädas või hätta jäämas, siis võta ühendust Omaraha klienditeenindusega. Leiame koos lahenduse. 2. Maksete edasilükkamiselt, mis sisuliselt tähendab maksepuhkust, eemaldasime portaali teenustasu. 3. Maksete edasilükkamise perioodi tõstsime seniselt kahelt kuult kolmele. Läbi klienditeeninduse oleme valmis lahendama ka keerukamaid olukordi. 4. Pakume võimalust ja ühtlasi soovitame lepinguid refinantseerida/konsolideerida. Eriti neil, kel lepinguid palju. Ka see teenus on portaali poolt tasuta ja ka siin soovitame meie klienditeenindusega nõu pidada." Aga nüüd siis üks reaalse elu näide ka. Oletame, et sul on 4000 EUR laen, kuumakse 150 EUR. Avastad, et no ei saa jooksval kuul seda ära maksta. Otsidki siis lepingu detailide alt üles nupu "Kuumakse edasilükkamine", maksad ära intressi (ca 6 EUR) ja ongi korras. Kui ka järgmisel kuul on sama mure, siis maksad juba kahe kuu intressi, 12 EUR (tuleb teha kaks eraldi pikendamist) ja taaskord oht möödas. Väikesed lisakulud muidugi selle kõigega kaasnevad (intress tiksub edasi, aga üsna mõõdukas tempos, seega lisakulu lisaks nendele 6 EUR maksetele tuleb siiski alla euro ühe kuu kohta). Selle kõige kinnitamine toimub automaatselt, graafik muutub samuti automaatselt, kellegagi suhtlema ei pea.
bestcredit - Pakub maksepikenduse võimalust ilma klienditoega suhtluseta. Sisuliselt on tegemist lõputu tsükliga, kus on võimalus täismakse asemel maksta intressimakset. Ehk siis oletame, et on 2500 EUR laen, kuumakse 100 EUR, millest põhiosa 25 EUR ja intress 75 EUR. Selgub, et no ei suuda seda 100 EUR maksta see kuu. Valid iseteeninduses "Lisateenuste" alt valiku "Maksepuhkus", teed valiku 5, 15 või 30 päeva ja maksadki vaid siis intressimakse 75 EUR (30 päeva puhul). Seda protsessi võib sisuliselt iga kuu korrata, piiranguid selles osas ei ole.
credit.ee - pakub samuti automaatset pikendamise teenust, aga ühe olulise kliendikahjuliku nüansiga. Pikendamise tasu ei sõltu mitte laenujäägist vaid algsest laenusummast. Ehk siis kui oled võtnud 1500 EUR laenu, siis pole pikendamise puhul vahet, kas jääk on 1400 või 400 - pikendamine maksab ikkagi 32, 40 või 49 EUR vastavalt kas pikendad 5, 15 või 30 päeva võrra (isegi laenuperiood pole määrav).
Kreditex ametlikult maksepuhkust ei pakugi. Neile tuleb eraldi kirjutada ja personaalseid tingimusi küsida. Mina ühe korra neilt isegi maksepuhkuse sain, aga seda ei saa väga paindlikuks pidada. Tegemist oli 3-kuulise maksepuhkusega, millal pidin maksma vaid intressi. Kaks esimest kuud maksin seda kenasti tähtajaliselt, kuid kolmandal kuul kahjuks hilinesin ja mu maksepuhkus tühistati. See tähendas aga automaatselt, et olin neile nüüd 3 kuud võlgnevuses olnud ja juba olid õhus ka igasugused meetmed. Lõpuks see pika suhtlemise järel siiski tühistati ja pärast lisatasude maksmist sain uuesti joone peale nendega. Üsna segane lugu oli see ja lõpuni kõigest ma aru ei saanudki.
Inbank - justkui soliidne krediidiasutus, aga tegelikkuses samuti oma süsteemidega üsna algeline ja lausa ajast maas. Maksepuhkuse saamiseks tuleb esitada eraldi taotlus ja see kõik kinnitatakse sobivusel korral käsitsi ja sisuliselt tehakse uus laenuleping. Ainuke pluss, et nad pakuvad ka kuni 3-kuulist täielikku maksepuhkust ja hiljem saab soovi korral igakuise makse endisesse suurusjärku jätta (lepinguperioodi 3 kuu võrra pikendades).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar