laupäev, oktoober 10, 2020

Elutahe ja mõtted enesetapust

Täiesti loomulik on, et sellises hingelises seisundis ja suures stressis on hetki, mil inimene tunneb, et ta ei jaksa enam. Et ta tahab alla anda, ta tahab selle kõik ära lõpetada. Ta tunneb, et kõik püüdlused justkui jooksevad liiva, mitte miski ei paku enam elutahet. Kõik on nii mõttetu. Eriti raskeks läheb muidugi pimedatel sügisõhtutel, mil päeval on hall, õhtust saab kiiresti öö ja hommik tuleb uuesti alles keset päeva ja siis ka endiselt hallina.

Aga see elutahe tuleb leida! Elu on kingitus, seda ei visata niimoodi ära. Olgu, oled suure jamaga hakkama saanud, aga sul ei ole mingit surmatõbe või näljahäda kallal. Asjad tuleb perspektiivi seada ja mõista, mis siis tegelikult kaalul on. Me ei ela kuskil Süürias, keset kodusõda. Me elame rahulikus Eestis. Sa ei ole kurjategija. Sa oled lihtsalt väga palju valesid valikuid teinud õnnetu kodanik. Reaalsuses on need vaid rahalised mured. Mis siis, et väga suured. Tegelikult oled sa juba praeguseks oma elu jooksul rohkem palka saanud, kui su koguvõlg on. See on võimalik ära klaarida, isegi kui see võtab palju aega. Keda see surm veel aitama peaks? Milleks?

Inimene ei tohiks oma suure murega mitte kunagi üksi jääda. Ta peab suutma oma igapäevastest rutiinidest kasvõi kõigi kümne küünega kinni hoida, sest need harjumused hoiavad teda elus. Ta peab jätkama oma tööd, ta peab edasi tegelema oma hobide või trennidega, isegi siis, kui need enam tavapärast sädet silmadesse ei too. Sest kui need pidepunktid inimese elust ära kaovad, siis lagunebki kõik koost.

Kokkuvõttes ei kavatse mina küll ära surra ega alla anda. Nõrkusehetked on loomulikud ja mõistetavad, aga neist tuleb üle olla. Kui on raske, siis tuleks üht telemängu tsiteerides appi võtta üks või mitu kolmest õlekõrrast – helista sõbrale, võta 50:50 või küsi publiku abi. Kuidagi ikka saab, peab lihtsalt saama ju.

Eile saabus uudis, et pensionireformi osas avalikustatakse riigikohtu otsus 20. oktoobril. Kardan, et meie seas on päris palju neid, kes vähemalt mõtlevad enesetapule, kui sealt peaks tagasilükkav otsus tulema. Meid on omajagu, kes seda fondi vabastavat otsust nagu jumala õnnistust ootavad.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar