kolmapäev, september 09, 2020

Inkassod

Võlanõudega inkassosse jõudmine on midagi sellist, mida tuleks iga hinna eest vältida. Reaalselt neilväga palju võimu ega mõju pole, aga tavapärase hirmutamis ja ähvardamistaktikaga panevad nad inimesed olukorda, millest väljapääs sisuliselt polegi enam võimalik.
Enamikel kiirlaenufirmadel on kõrvaltoas või isegi sama kontorilaua taga olemas inkassofirma. Taktika on üsna lihtne. Kui inimene enam graafiku järgi maksta ei jaksa, siis antakse nõue üsna kiiresti üle.

Aga...
Võtame ühe näite. Oletame, et oled võtnud 1000 EUR laenu. Koos intressidega on graafikujärgne kogumakse näiteks 1600 EUR. Jääd koheselt maksetega hätta ja su leping antakse üle inkassole. Võiks ju eeldada, et aluseks võetakse põhiosa? Aga ei! Reaalselt antakse inkassole üle leping summas 1600 EUR, millele koheselt lisanduvad igasugused menetlus ja muud hoiatustasud ka. Seega, reaalselt oled sa nüüd põhiosana võlgu 1800 EUR. Nüüd pannakse sind fakti ette - kas maksad kohe kõik ära või teeme maksegraafiku? Sel hetkel, kui nõustud maksegraafikuga, muutub 1800 EUR täiesti ametlikult baasvõlaks ja enam pole kuskil võimalik mainida, et alguses said ju 1000 EUR. Ja seejuures on see kõik täiesti seaduslik. Mida siis inkasso edasi teeb? Hakkab sulle igapäevaselt meelde tuletama seda võlgnevust, rõhudes su hirmutundele ja teadmatusele. Kui nad näevad, et sa natukenegi maksta suudad, siis kohtusse nad sinu võlaga minna ei taha, sest seal võidakse nõuet vähendama hakata. Sellisel moel hoiavad sind üsna igavesti lõa otsas, sest igakuised maksed on arvatavasti nii väikesed, et ega need väga palju põhiosa (seda põhiosa, millele on juba igasugused lisatasud otsa pandud) ei vähenda. Täiesti realistlik olukord on see, kus võibolla on tehtud inkassoga graafik 50 EUR peale, kuid aasta pärast on põhiosa vähenenud ehk maksimaalselt 100 EUR võrra. Kokkuvõttes võidab võlgnik parimal juhul vaid natuke aega. Reaalsuses aga kaotab väga palju närve ja meeletult raha.
Seega, kui võlgnevus inkassosse juba jõuab, siis nendega koostööd eriti teha ei tasu. Lihtsam on asi siis juba kohtuni edasi lasta - saab vähemalt õiglase kohtlemise ja ausad otsused.

Eelnev jutt põhineb kõik loetud kogemuste ja võlanõustaja info põhjal. Minul endal ükski võlgnevus nii kaugele (veel) jõudnud ei ole.

Hea meelega ootaks siia kommentaariumisse inimeste kogemusi sellel teemal.

2 kommentaari:

  1. Saa hakkama!!

    VastaKustuta
  2. Muidugi antakse inkassosse summa koos intressidega. Võlgnik on ju lepingu allkirjastanud, seega on võlausaldajal tekkinud õiguslik eeldus saada tagasi põhisumma ja ka intressid. Kuni intressimäär ei ületa seaduses sätestatut ehk võlgnikult küsitakse rohkem intresse kui seaduses lubatud, siis pole siin paraku ka midagi kurta.

    Selle kohta, et 50€ kuumakse kahandab põhiosa liiga aeglaselt ütleks ma, et peaasi, et kahandab? Aega see võtab, aga see aeg kui võlg on tagastatud jõuab ühel päeval kätte. Ise maksin 2-3 aastat oma võlgasid nii et endale jäi iga kuu vaid minimaalne summa.

    Ehk ongi parem mõnede liiakasuvõtjatega kohtusse minna? Loodetavasti ei lase kohus määrata sellist maksegraafikut, mis võimaldab võlgnikku igavesti lõa otsas hoida. Selles osas mul kogemus puudub, kuna kohtusse mind ei jõutud anda.

    VastaKustuta