esmaspäev, aprill 05, 2021

Võlgade aegumisest, viimast korda

Täna on siis tuhandetel võlglastel pidupäev. Jutt siis loomulikult sellest, et 80000 inimese laenud aeguvad just täna. Ma küll ei tea, kui palju mu lugejate seas neid inimesi on, keda see otseselt puudutaks, aga teema kokkuvõtteks oleks paslik lõplik ülevaade anda, mis siis alates tänasest juhtuma hakkab.

Esiteks terminid - võlad AEGUVAD automaatselt. Kõik need 80000 võlga ongi aegunud tänasega, punkt. Ei ole mitte mingeid agasid. Kuid võlad EI KUSTU automaatselt. Selle jaoks tuleb avaldus teha kas kohtule või kohtutäiturile. Teiseks rõhutaksin siinkohal, et mina räägin vaid tsiviilnõuetest ja nendega seotud täitemenetlustest. Ehk siis tegelikult võla kustutamine juridiilises keeles tähendabki seda, et lõpetatakse tsiviilnõude täitemenetlus.

Tänane Maalehe artikkel andis sellest päris hea ja detailse ülevaate.  Kuna taaskord tegemist aga tasulise artikliga, siis teen väikese kokkuvõtte sellest. Kui muidugi vähegi võimalik, siis soovitan selle artikliga ka tervikmahus tutvuda. 

Reeglid võlgade kustutamise avalduse tegemisel:

  1. Avaldust saab teha nii kohtutäiturile (maksab 18 EUR) kui ka otse kohtule (riigilõiv: 30 EUR).
  2. Lisaks tuleb kinni maksta ka kohtutäituri lisakulud (kuni 50% põhitasust)
  3. Kui täitemenetlus sissenõudja nõude täitmise aegumise tõttu lõpetatakse, võib menetlus siiski jätkuda täitekulude sissenõudmiseks. Täitemenetlus tervikuna lõpeb, kui on tasutud ka täitekulud.

Kuni täitemenetluse lõpetamise avalduse lahendamiseni kohtus jätkub üldjuhul täitemenetlus, kuid kohus võib võlgniku avalduse alusel esialgse õiguskaitse korras peatada kohtutäituri poolt arestitud raha ülekandmise sissenõudjale või muude täitetoimingute tegemise.

Ka Justiitsministeerium tegi täna selle teema kohta eraldi juhise.

Mõned olulised lisamärkused veel. Aitäh sulle, vahva anonüümne kommenteerija, kes sa neile tähelepanu pöörasid!

1. Riigilõiv tuleb maksta kohtule siis, kui eelnevalt ei ole täituri poole pöördutud. Kui täitur ei nõustu lõpetama, siis on kohtusse pöördumine riigilõivuvaba

2. Kohtutäituri tasust peab kohtutäituri kaalutlusotsuse järgi tasuma maksimaalselt 50%, kuid täitur võib ka üldse mitte midagi küsida. Eks see ole neil südametunnistuse küsimus, et palju nad vaeva näinud on ja ära teeninud oma tasust.

Lisaks sellele, on ametliku avalduse blanketis justkui vormiliselt avaldus ainult põhinõude osas aegumise kohaldamiseks, justkui kõrvalnõuded jms lisad jääks aegumata. Et siis iga kõrvalnõude kohta eraldi avaldus ja eraldi ka 15 EUR+km avalduse tasu. Soovitaks inimestel ise vabas vormis avaldus kirjutada ja mitte lisada sinna kaheldava väärtusega juriidilisi nüansse.

Lõpetuseks - Justiitsministeerium on tekitanud eraldi ka KKK lehekülje, millega tasuks samuti tutvuda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar