teisipäev, märts 02, 2021

Kuuuurija: Kas kasiinod tegelevad pettusega?

Eile õhtul oli Kanal 2 eetris järjekordne Katrin Lusti poolt juhitud saade nimega "Kuuuurija". Seekord oli üheks teemaks ka internetikasiinodega seonduv. Oma loo rääkis üks mees, kes väga kiirelt sõltuvusse langes ja paari kuuga 4000 EUR miinust endale tekitas. Teemakäsitlus oli tegelikult päris hea, aga mind jäi häirima see pidev jutt nendest protsentidest ja sellest, kuidas justkui kasiinod petavad inimesi. No ei peta nad midagi. Vähemalt litsentseeritud kasiinod on täiesti adekvaatsed ja ausad. Lihtsalt inimeste (vähemalt selle mehe, kes selle saatelõigu peategelaseks oli) teadmised tõenäosusteooriast on täiesti olematud. Mitte kuskil ei ole ju öeldud, et just Tarmo peab vähemalt 97% sissepandud rahast tagasi saama. Seda, kuidas see mees kasiinotöötajaid sõimama asus, oli ääretult vastik vaadata. 
Eks inimlikus plaanis loomulikult võib teda mõista - frustratsioon, võidurõõm, seejärel uued kaotused - muidugi lööb silme eest mustaks. Aga reaalselt on ainus süüdlane neis kaotustes ju see mängija ise. Kasiino ei peta sind. Aga sa pead mõistma, et see on õnnemäng. See kõik toimib käibe pealt. Ehk siis inimesed mängivad kokku näiteks miljardi euro eest, siis slotid annavadki reaalselt selle pealt 970 miljonit mängijatele tagasi ja jätavad 30 miljonit endale. Aga mitte keegi ei garanteeri, et just Tarmo 20000 EUR peab talle tagasi tooma nüüd vähemalt 19400 EUR. Sarnane lugu on näiteks mündiviskega. Tõenäosusteooria ütleb, et alati on 50%:50% tõenäosus, et tuleb kas kull või kiri. Aga proovige - visake mingi 20 korda, olen üsna veendunud, et te ei saa 10 korda kulli ja 10 korda kirja. Sest valim on lihtsalt niivõrd väike. Sama lugu on ka Tarmo slotimängudega. Tema 20000 EUR on lihtsalt niivõrd väike valim, et statistilised anomaaliad on sinna juba eos sisse kirjutatud. Kui tal oleks rohkem õnne olnud, oleks ta sellest rahast võinud vabalt ka 50000 EUR teha, aga temal seekord sellist õnne ei olnud ja kaotas hoopis 4000 EUR.
Tegelikkuses ei päde muidugi antud saate puhul ka väide, et Tarmo mängis läbi 20000 EUR. Tegelikult oli see läbimängitud käive muidugi kordades suurem (sest kui ta kandis näiteks sisse 20 EUR ja selle maha mängis, siis selleks võis ta seal oma 30-sendiste panustega vabalt ka 100 EUR käivet teha enne, kui raha otsa sai ja oli vaja uus sissemakse kasiinokontole teha). Saates oli kajastatud vaid sissemakseid ja väljamakseid. Võib juba kohe muidugi öelda, et tema pangakonto väljavõte võis päris kole olla, ilmselt veel hullem kui see, mida mina siin kunagi demonstreerisin. Ta tegi ikkagi reaalselt vist mõnes tunnis seal 4-5 ülekannet. Ja kui suurem võit tuli, siis kandis selle kohe välja ka. Et siis jälle see uuesti sisse tagasi kanda. Hästi klassikaline nõiaring, kuhu kõik sõltlased satuvad.
Aga veelkord sellest tõenäosusteooriast natuke. Kas teadsite, et näiteks Eestis ühe kõige populaarsema loto, Bingo Loto võidufondi suurus sõltub piletite müügist ning see moodustab 50% müügist. Kas see on ka siis pettus? Aga eks siin kehtib täiesti sama loogika. Kui näiteks 100 000 inimest ostavad endale 2-mänguväljaga pileti ja maksavad selle eest kokku 400 000 EUR, siis ei ole ka nüüd Tarmole garanteeritud 2 EUR võit (oletades, et ta ostis ühe pileti ja maksis selle eest 4 EUR), ometigi ta reegleid lugedes sellele järeldusele justkui jõuaks (vähemalt siis, kui ta mõtleks samamoodi nagu ta kasiinode puhul mõtles). Aga kõigi piletostjate vahel see 200 000 EUR ometigi välja jagatakse. Täiesti ausalt. Kui kellelgi väga veab, siis tuleb ka jackpot ja suurem võit ka. Aga noh, enamus mängijad peavad siiski leppima vaid mängurõõmuga.
Ehk siis kokkuvõttes - kasiinondus on aus ja väga rangelt reglementeeritud ärivaldkond ja kui te just kuskil põrandaaluses urkas ei mängi, siis petta te ei saa. Arvestama peate te aga ikkagi sellega, et tegemist on kasumit taga ajavate ettevõtetega ja nende eesmärk ei ole just teid rikkaks teha. Mängida ma teil seal küll ei soovita, isegi mitte seda esimest spinni pole vaja teha. Sest te ei tea iialgi, kas teie võite ka olla nende 5% inimeste seas, kellel on see psühholoogiline kalduvus sellest kõigest sõltuvusse jääda. Tõenäosus selleks on ikka päris suur. Ja siis on juba väga väike tõenäosus, et te sellest võidukana välja tulete.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar